Sezonul 2013-2014 s-a încheiat abia în acest weekend pentru două dintre reprezentantele campionatului nostru, Cireşarii şi Neatza & Prietenii. Ambele au luat drumul Sibiului pentru a lua startul la Cupa României, prima dintre ele fiind debutantă absolută la acest nivel. Ce avea să se întâmple, însă, la Sibiu, reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini din istoria minifotbalului din Capitală. Nu mergem în ordinea descrescătoare a numerelor de pe tricouri, ci a locurilor ocupate în cadrul acestui turneu final. Începem, însa, cu un alt motiv de mândrie al tuturor celor implicaţi în Campionatul “Iubeşte Sportul”.
Daniel Mirea
Este singurul arbitru din campionatul nostru care a oficiat la Cupa Romaniei. Prestaţiile sale în cele nu mai puţin de 14 meciuri conduse au fost dintre cele mai bune, fiind felicitat în repetate rânduri atât de către echipe, cât şi de către membrii Federaţiei de Minifotbal din România. Ultimul joc de la această ediţie a fost în faza optimilor de finală, motivul fiind unul plăcut: în trei dintre “sferturi” evoluau formaţii pe care le arbitrase pe plan local – Neatza & Prietenii Bucureşti, Cireşarii Bucureşti şi Venus Pantelimon (Liga de Minifotbal Ilfov). Felicitări, Daniel Mirea!
Cireşarii – Locul III
Povestea echipei Cireşarii la Cupa României părea, la prima vedere, una care nu se anunţa spectaculoasă. Ocupanta poziţiei a treia a campionatului bucureştean pornea la drum cu un lot compus dintr-un singur portar şi opt jucători de câmp, semn că principalul obiectiv este vizitarea Sibiului şi a împrejurimilor. Sosiţi la faţa locului în dimineaţa zilei în care au disputat primele jocuri, elevii lui Florin Cismărescu au început să atragă atenţia încă de la debut, 6-2 cu GLS Sibiu. Apoi, 4-0 cu GSM Baia Mare, iar sâmbătă dimineaţa 0-0 cu AC Luciano Arad, meci pierdut în urma executării loviturilor de departajare. Calificare de pe treapta a doua a grupei, graţie punctajului şi a golaverajului (au avansat în optimi doar trei echipe de pe locurile secunde ale celor 13 grupe), iar obiectivul părea îndeplinit. Adversarul din lupta pentru sferturi, Coriolan Bacău, o echipă cu multă experienţă naţională, s-a văzut nevoită să îşi facă bagajele după ce Ionică&Co. au îngheţat tabela şi s-au impus la loviturile de departajare.
Sâmbătă seara, de la 21:00, a urmat “sperietoarea” AS WMT Giroc Timişoara, o echipă care beneficiază nu doar de condiţii deosebite, ci şi de transferuri de marcă. Bănăţenii i-au avut în componenţă, printre alţii, pe portarul Cristian Popa şi pe atacantul Adrian Călugăreanu, ambii titulari de drept în echipa naţională de minifotbal a României. Bucureştenii, însă, nu păreau a fi la curent. Rămaşi în prima repriză fără fundaşul Constantin Cârciu – care nu a mai putut evolua până la finalul competiţiei, s-au văzut nevoiţi să improvizeze. Tabela a rămas, din nou, neschimbată. Executanţii formaţiei noastre nu au ţinut cont de vitrina cu trofee a portarului advers şi l-au executat cu sânge rece, astfel că Cireşarii s-a calificat în semifinale. “Nu mi s-au părut cine ştie ce”, a declarat, cu umor, un fundaş al echipei Cireşarii a doua zi, când a aflat ce adversari avusese în faţă.
După numai câteva ore de somn, formaţia noastră a dat piept cu AEM Timişoara, care trecuse în sferturile de finală de Neatza & Prietenii. Bănăţenii au punctat repede, în minutul 2, iar în repriza a doua şi-au dublat avantajul, pentru ca reuşita fundaşului nostru, Daniel Alexandrescu, din minutul 40, să nu mai facă, însă, decât să închidă tabela. Efortul fantastic depus în faţa lui WMT şi-a spus cuvântul, dar paradele spectaculoase ale portarului Şerban Bogdan şi jocul general bun i-ar fi putut duce, cu puţină şansă, pe “albi” în ultimul act.
Finala mică, disputată în echipamentul primit din partea Federaţiei de Minifotbal din România, a fost o nouă demonstraţie că echipa Cireşarii a ajuns până aici complet meritat: Marian Ionică şi Daniel Alexandrescu au înscris pentru 2-1 cu Marcă Înregistrată Sibiu, iar medaliile de bronz au ajuns la Bucureşti, la gâtul jucătorilor Şerban Bogdan, Daniel Alexandrescu, Cârciu Constantin, Ionică Alexandru, Eduard Ristea, George Alexandrescu, Sergiu Grigoroşcuţă, Paul Lăzărescu şi Marian Ionică şi al antrenorului Florin Cismărescu. Felicitări pentru jocul practicat, pentru locul pe podium şi, nu în ultimul rând, pentru titlul de cea mai bună defensivă dintre semifinalistele Cupei României, cu numai 5 goluri primite!
Neatza & Prietenii – favorita de la faţa locului
Cupa României a început cu toţi ochii aţintiţi asupra echipelor Consiliul Judeţean Buzău şi AS WMT Giroc Timişoara, considerate mari favorite la câştigarea marelui trofeu. Neatza & Prietenii s-a transformat, însă, rapid în formaţia pe care toţi sperau să o evite. Startul a fost reprezentat de victorii cu scor identic, 2-0, obţinute în faţa lui Nera Old Boys Iaşi şi Flux Cafe Focşani, care au betonat certitudinea câştigării Grupei M. Cu biletul pentru tragerea la sorţi a optimilor deja printat de către organizatori, elevii lui Cristian Buturugă nu s-au dat la o parte sâmbătă dimineaţa, când au trecut de Viitorul Târgovişte cu 5-1, fără să forţeze. Toate posibilele adversare priveau cu teamă spre formaţia din Bucureşti, care etala un joc din ce în ce mai bun, în care predominau forţa ofensivă, tehnica inividuală şi rapiditatea în execuţii. Exact ca în cazul prezenţei lui ABC United Bucureşti la CN din 2013, când, din păcate, povestea a avut un final asemănător. Aşadar, Neatza dădea piept în optimile de finală cu o echipă cu nume, MFC Corvinul Hunedoara. Un meci superb, încheiat la egalitate, 1-1, şi urmat de îmbrăţişările jucătorilor noştri, care au rupt blestemul care părea că se aşternuse pe minifotbalul din Capitală şi s-au impus la loviturile de departajare. Sferturi, aşadar, iar finala se vedea deja. Nu a fost de acord, însă, AEM Timişoara, formaţia care avea să ajungă în finală în cele din urmă. Bănăţenii au condus cu 2-0, s-au văzut egalaţi, dar au înclinat balanţa în favoarea lor la loviturile de departajare. În contextul în care au repetat a doua lovitură, pe care o rataseră, după ce s-a considerat că portarul Ciprian Jîtăriuc nu a respectat indicaţiile arbitrului. Final de drum pentru Neatza & Prietenii, care în semifinale s-ar fi întâlnit cu… Cireşarii. Singurul trofeu care a ajuns în vitrină a fost cel acordat formaţiei care a dat dovadă de cel mai mult Fair-Play de-a lungul întrecerii. Impresia generală a fost, însă, că Oţil&Co. au fost cea mai valoroasă formaţie prezentă, motiv pentru care merită felicitări sincere jucătorii Ciprian Jîtăriuc, Răzvan Braşoveanu, Paul Gheorghe, Răzvan Iordache, Cristian Iordan, Marian Boieşan, Marian Iurchivici, Florin Lixandru, Daniel Marcu şi Dani Oţil şi antrenorului Cristian Buturugă!
În finală, Consiliul Judeţean Buzău a trecut la loviturile de departajare de AEM Timişoara, reuşind, astfel, să îşi apere titlul cucerit anul trecut, la Piatra Neamţ.