Astazi, 17.04.2013, se implinesc cinci ani de cand s-a jucat primul meci din istoria competitiei. Cinci ani in care lucrurile s-au schimbat radical, din toate punctele de vedere. Nivelul valoric a crescut, numarul echipelor si al jucatorilor de asemenea, insa un singur lucru a ramas neschimbat: placerea de a juca pe terenul de minifotbal si de a te bucura pentru fiecare gol marcat, indiferent daca tabela arata 1-0 sau 9-2. Inainte de a trece in revista o parte dintre povestile competitiei din acesti cinci ani, Comitetul de Organizare al Campionatului „Iubeste Sportul” doreste sa le multumeasca tuturor arbitrilor, medicilor, fotografilor, partenerilor si jucatorilor care au calcat fie si o singura data pe terenul de joc. Stim ca istoria aceastei competitii se datoreaza in primul rand echipelor participante si vom face tot posibilul sa mentinem la inaltime standardele de organizare si pe viitor. Va multumim!
UPDATE: Din dorinta de a oferi o retrospectiva cat mai exacta a celor cinci ani de existenta, ne-am ratacit in unele amanunte si am omis una dintre cele mai importante informatii legate de acest subiect. Singura formatie care a luat startul in toate cele opt editii ale competitiei este Pronostic Sportiv (in prima editie se numea Lotus Grup), iar doi dintre componentii din primavara lui 2008 fac parte si din lotul actualei formatii. Transmitem echipei respective sintagma facuta cunoscuta chiar de redactorii revistei: “Mult succes in palmares!”.
Editia I (primavara lui 2008)
Editia inaugurala a Campionatului „Iubeste Sportul” (pe atunci, Cupa „Iubeste Sportul” – www.cupadefotbal.ro) a consemnat si prima competitie pe teren sintetic din Bucuresti, singura pentru amatori care mai exista in acel moment desfasurandu-se in sala. Destinata exclusiv firmelor, invitatia i-a atras pe jucatori, care au vrut in primul rand sa vada cum se desfasoara o astfel de intrecere in aer liber, idee nonconformista la acel moment. La terenurile din parcul Crangasi, pe 17 aprilie 2008 s-a auzit pentru prima oara fluierul arbitrului, care dadea startul meciului TH Hotels – Ruuki Romania, incheiat la egalitate, 4-4. In cele din urma, trofeul a fost adjudecat de TEC Buftea, care in finala competitiei a trecut dupa loviturile de departajare de Flamingo, doua echipe intre care avea sa se instaleze o rivalitate deosebita, insa intotdeauna sportiva. Ilfovenii au disputat „Supercupa” impotriva echipei de tineret a Sportului Studentesc, partenerul principal al competitiei din acel moment.
Editia a II-a (toamna lui 2008)
In incercarea de a imbunatati permanent lucrurile din toate punctele de vedere, competitia a fost mutata la Diamond Sport Club, din cartierul Militari. La fel ca si in primavara, la start s-au aliniat 12 echipe si au aparut primele doua nume cu edavarat „grele”, JW Marriott si Hotel InterContinental. Castig de cauza a avut aceeasi TEC Buftea, care in finala a invins-o tot pe Flamingo si tot dupa executarea loviturilor de departajare. De la „Supercupa” nu au mai lipsit de aceasta data vedetele Sportului Studentesc (printre care Tarnacop, Postolache, Rusu si Costin Curelea – foto), care i-au aratat campioanei cum se poate juca perfect pe teren sintetic.
*La finala TEC Buftea – Flamingo a fost realizata una dintre cele mai vizionate poze din istoria competitiei. Portarul invinsilor, Bogdan Milescu, este o adevarata imagine a deznadejdii.
Editia a III-a (primavara lui 2009)
Competitia a ramas la Diamond Sport Club, dimensiunea terenurilor permitand in continuare doar abordarea sistemului de joc 4+1. Stabilitatea a ajutat foarte mult, numarul echipelor cunoscand un salt impresionant, de la 12 la 24. Printre participanti, multe institutii media, dar si firme din ce in ce mai importante, cum ar fi Lugera&Makler, Real, GfK, Tech Team. Castigatoarea? Aceeasi TEC Buftea, care mereu se baza pe un nucleu de 6-7 jucatori, aceiasi de fiecare data. Echipa din Ilfov nu a mai repetat ultimele doua finale, invingand-o in ultimul act pe Sanotechnik la capatul unui meci absolut superb, cu multe rasturnari de situatie. Din motive neconsemnate si uitate intre timp, ocupanta pozitiei a doua a fost formatia care s-a luptat in Supercupa cu Sportul Studentesc, care de aceasta data a aliniat o formula compusa din copii si juniori.
*TEC Buftea a ramas, pana in ziua de astazi, singura formatie care a ocupat prima treapta a podiumului de trei ori!
Editia a IV-a (toamna lui 2009)
In aceeasi locatie, Diamond Sport Club, la startul celei de-a patra editii s-au aliniat 30 de echipe, competitia fiind destinata in continuare exclusiv firmelor. In toamna lui 2009 s-a consemnat debutul Nationalei Artistilor, care de-a lungul anilor avea sa creasca din toate punctele de vedere si sa obtina performante foarte importante. Un alt episod despre care cu siguranta putini isi aduc aminte este alinierea la startul intrecerii a echipei ABC Spedition, nimeni alta decat celebra ABC United din acest moment. Din pacate, o interpretare gresita a regulamentului i-a determinat pe „galbeni” sa se retraga dupa primul meci, castigat cu 14-1 in fata reprezentativei partenerului media principal de la acel moment, Activ eFeM. Directorul postului, Stelian Nanian, a deschis atunci scorul cu un sut superb, inregistrarea cu reusita respectiva obosindu-i pe toti angajatii in urmatoarele zile, cand au fost fortati sa o vizioneze ore intregi. Adevarul (actuala FC Alexandros) a castigat medaliile de aur dupa o finala cu TEC Buftea, impresionand prin calitatea jocului prestat de-a lungul intregii editii.
Editia a V-a (primavara lui 2010)
Momentul cand competitia a inceput tranzitia spre formatul care exista in ziua de astazi. In paralel cu intrecerea pentru firme s-a infiintat si sectiunea Open, unde jucatorii nu mai erau obligati sa fie angajatii aceleiasi societati comerciale. Dintre cele 26 de echipe aliniate la start, in ambele sectiuni, la final s-au remarcat Calia Press (actuala Nard Media) la Open si Nationala Artistilor, care participa sub forma de invitata speciala in Sectiunea Firme. In acest moment a survenit afilierea Campionatului „Iubeste Sportul” la Federatia de Minifotbal din Romania, care pe atunci se numea Asociatia Romana de Minifotbal.
Meciul de baraj dintre cele doua campioane a fost adjudecat de „vedete”, care au participat la Cupa Romaniei de la Zalau, unde au facut o figura foarte frumoasa, pe cand Calia Press a facut tot posibilul sa treaca de barajul de calificare la Turneul National, fara succes, insa. Pe atunci, prezenta la Cupa Romaniei era o miza mai mare, deoarece participarea era garantata.
Editia a VI-a (2010-2011)
Prima editie a competitiei care s-a desfasurat in sistem tur-retur, chiar daca impartirea pe grupe ramanea valabila. In acest sezon, miza a fost dubla, deoarece formatiile cele mai valoroase aveau sa faca parte din Liga I, iar celelalte intrau automat in Liga a II-a a stagiunii urmatoare, cand campionatul avea sa se desfasoare dupa forma cunoscuta in ziua de astazi. Episoade memorabile s-au petrecut in primavara lui 2011 (cand competitia s-a mutat pe terenul din Bvd. Timisoara si a trecut la sistemul de joc 5+1), cand ABC United a pornit de joc, din Liga a II-a B, si s-a calificat in primul esalon dupa 7 meciuri in care a marcat de 80 de ori si nu a primit niciun gol. Pe pozitia a doua, de asemenea promovabila, s-a clasat SuperBet, care a inceput dezastruos si, dupa ce a ramas doar cu sansa teoretica de a castiga absolut tot, a avut prestatii formidabile si si-a indeplinit obiectivul. Nationala Artistilor (campioana Sectiunii Firme) a invins-o din nou pe Calia Press (campioana Sectiunii Open), apoi a trecut de campioana Ilfovului, Juventus Buftea si a ajuns la Turneul National de la Timisoara unde, din pacate, a inregistrat infrangeri pe linie. Calia Press a mers la Cupa Romaniei de la Sibiu, unde a facut cateva meciuri superbe si a depasit faza grupelor dupa un joc de pomina cu Sagetile Albastre Otopeni, unde arbitrul le-a cerut ilfovenilor sa repete de trei ori aceeasi lovitura de departajare, ratata de fiecare data.
Editia a VII-a (2011-2012)
Cupa „Iubeste Sportul” s-a transformat cu acte in regula in Campionatul „Iubeste Sportul”, competitia fiind impartita in divizii valorice, unde s-a jucat in sistem tur-retur. Prima jumatate a sezonului s-a disputat la terenul sintetic din incinta Liceului „Marin Preda”, apoi cele 33 de echipe s-au mutat la International Football Club din cartierul Baneasa (actuala locatie), unde jucatorii beneficiau, printre altele, de parcare, vestiare si dusuri. In pauza dintre tur si retur, site-ul vechi (www.cupadefotbal.ro) a fost inlocuit cu www.campionatuldefotbal.ro, una dintre cele mai bune platforme online din minifotbalul european.
Cu toate ca nu a avut o viata asa de usoara cum ar putea parea la prima vedere, ABC United a castigat titlul, iar Calia Press a fost a doua, la o diferenta de 12 puncte. Campioana a participat la barajul de la Buzau, unde a pierdut calificarea la Turneul National in fata Fortunei Buzau, dupa executarea loviturilor de departajare. Calia Press a mers la Cupa Romaniei de la Iasi, unde a facut o figura frumoasa, insa nu a reusit decat un rezultat de egalitate, cu Dablerom Cluj, fara a trece de faza grupelor. Titlul de golgeter a fost acontat de Gruia Romica (Mustang), cu 38 de reusite, urmat de Ivan Ovidiu (Pronostic Sportiv – 28) si Gheres Andrei (Adevarul – 24).
Editia a VIII-a (2012-2013)
Se afla in desfasurare si, din fericire, lucrurile arata promitator. Federatia de Minifotbal din Romania a acordat Bucurestiului un loc suplimentar la Cupa Romaniei, astfel ca doua echipe vor reprezenta in acest an Capitala la turneul final de la Piatra Neamt, pe cand campioana va merge la barajul de la Buzau pentru a incerca sa ajunga la Campionatul National de la Hunedoara.