Date Generale

1) Campionatul de Minifotbal Bucuresti este organizat de Asociatia Clubul Sportiv Remiza, iar denumirea sa, precum si a diviziilor, pot fi modificate oricand pe parcurs.

2) Prin semnarea contractului de participare, echipele inscrise se obliga sa respecte clauzele contractuale precum si prezentul regulament, afisat pe site-ul www.cmfb.ro.

3) Regulamentul afisat pe site-ul www.cmfb.ro are caracter oficial si poate fi modificat de catre organizatori doar cu anuntarea in prealabil a echipelor participante.

4) Drepturile sportive asupra echipei le are semnatarul contractului. In cazul retragerii acestuia, acestea revin majoritatii managerilor. Semnatarul contractului are dreptul de a ceda drepturile sportive si/sau palmaresul echipei doar cu acordul scris al ACS Remiza.

5) Participarea in Campionatul de Minifotbal Bucuresti se face exclusiv pe baza de invitatie primita din partea Comisiei de Organizare, care nu are obligatia de a invita o echipa, indiferent de divizia pentru care si-a pastrat/si-a castigat dreptul sportiv de participare.

Legea 1 – Terenul de Joc

1) Dimensiuni:

Terenul de joc este un dreptunghi a carui lungime trebuie sa depaseasca latimea lui.

Lungime: min. 39 m, max. 42 m.

Latime: min. 19 m, max. 25 m.

2) Linii de marcare a terenului de joc:

Terenul de joc trebuie marcat cu linii vizibile. Liniile apartin acelui spatiu pe care-l delimiteaza. Liniile mai lungi sunt linii de margine, cele mai scurte sunt linii de poarta.

Linia de la jumatate imparte terenul de joc in doua parti egale.

Centrul terenului va fi vizibil marcat printr-un punct.

3) Suprafata de pedeapsa:

La fiecare capat al terenului se va delimita o suprafata de pedeapsa cu urmatoarele caracteristici:

Se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de poarta, la 3 m de la partea interioara a fiecarui stalp al portii. Aceste linii se vor intinde pe terenul de joc pe o distanta de 6 m si vor fi unite printr-o linie trasata paralel cu linia de poarta.

4) Punctul de pedeapsa:

in fiecare suprafata de pedeapsa va fi marcat vizibil un punct situat pe o linie imaginara perpendiculara pe linia de poarta, la 7 metri, din mijlocul liniei de poarta. Acesta este punctul de pedeapsa.

5) Zona de inlocuire:

Prin propria jumatate de teren (cea in care se apara echipa), pe partea bancilor. Jucatorul care intra pe teren trebuie sa o faca prin acelasi loc prin care colegul sau a parasit deja suprafata de joc.

6) Portile:

Portile trebuie ridicate la mijlocul liniei de poarta.

Portile se constituie din doi stalpi verticali care sunt legate de o bara transversala paralela cu linia de poarta.

Distanta intre cei doi stalpi (masurata din coltul interior!) poate varia intre 3 – 3,5 m, distanta barei transversale de linia de poarta este de 2 m.

Latimea stalpilor si a barei transversale este de 6 cm.

7) In cazurile in care terenul de joc este incadrat la neregulamentar sau impracticabil, meciul va fi amanat sau intrerupt, dupa caz. Meciurile intrerupte vor continua la o alta data, hotarata de Comisia de Organizare, si vor fi reluate din minutul si de la scorul la care au fost intrerupte, iar echipele vor completa un nou raport de arbitraj, in care pot fi introdusi si alti jucatori.

Legea 2 – Mingea de joc

Mingea:

  1. a) va fi de forma sferica;
  2. b) materialul poate fi confectionat din piele sau din alt material omologat;
  3. c) va avea o circumferinta cuprinsa intre limitele admise 68-70 cm;
  4. d) greutatea la inceputul jocului min. 410 gr., max. 450 gr.;
  5. e) va avea o presiune intre 0.6 – 1.1 atmosfere (600-1100 g/cm2)

Mentiuni:

Daca mingea se sparge sau se deterioreaza in timpul desfasurarii jocului:

– jocul va fi oprit;

– jocul se va relua, cu o alta minge, printr-o minge de arbitru de pe locul in care se afla prima minge in momentul in care s-a deteriorat.

Daca mingea se sparge sau se deterioreaza atunci cand nu este in joc, inainte de executarea unei lovituri de incepere, a aruncarii de la poarta, a loviturii de la colt, a unei lovituri libere, a loviturii de pedeapsa sau a loviturii de la margine, jocul se va relua in mod corespunzator.

Legea 3 – Modul de organizare

1) Campionatele de minifotbal se organizeaza pentru stabilirea campioanei locale la fotbal pentru amatori pe teren artificial de dimensiuni reduse, urmand ca aceasta, impreuna cu urmatoarele clasate, sa participe la Campionatul Regional – in functie de reglementarile FMR;

2) Programul de desfasurare este stabilit de catre Comisia de Organizare si trebuie respectat de echipe, care nu pot solicita amanari, reprogramari sau programari preferentiale;

3) Echipele participante sunt direct raspunzatoare pentru orice manifestare reprobabila a propriilor suporteri; In cazul in care suporterii provoaca incidente, acestea se pot solda cu avertisment, depunctarea sau excluderea din campionat pentru echipa pe care o sustin. Arbitrul are obligatia sa opreasca jocul pentru 3 minute, timp in care reprezentantii echipei in cauza au obligatia sa remedieze situatia. In caz contrar, dupa expirarea celor 3 minute, jocul este oprit iar echipa adversa este declarata castigatoare cu 3-0.

4) In spatiul tehnic si spatiul de joc pot intra doar jucatorii (maxim 12) si oficialii (maxim 2) echipelor care sunt inscrisi pe raportul de arbitraj;

5) Falsificarea actelor campionatului se pedepseste cu excluderea din campionat;

6) Partidele nu se amana la cererea echipelor si se vor sustine la data si ora stabilita. Comisia de Organizare are dreptul de a amana jocuri in cazul unor situatii neprevazute;

7) Rezultatele echipei dizolvate, retrase sau excluse din competitie inainte de finalul turului se anuleaza, iar echipa este eliminata din clasament.

8) Rezultatele echipei dizolvate, retrase sau excluse din competitie dupa finalul turului raman valide, dar echipa va pierde urmatoarele jocuri la masa verde, cu 3-0 (In cazul competitiilor unde se disputa mai mult de doua tururi, rezultatele echipei dizolvate, retrase sau excluse din competitie dupa finalul primului tur raman valide, dar echipa va pierde urmatoarele jocuri la masa verde, cu 3-0, pana la finalul turului in curs; daca urmatorul tur nu a inceput, aceasta nu va mai fi programata si, doar in ultimul esalon valoric, poate fi inlocuita cu o echipa nou infiintata).

9) Echipele au dreptul sa dispute jocul doar dupa ce au achitat taxa aferenta jocului, in valoare de 180 de lei, si au completat raportul de arbitraj.

10) Echipele al caror adversar nu se prezinta la jocul respectiv nu vor plati taxa aferenta jocului respectiv.

11) Echipele care nu se prezinta la un joc se obliga ca, pana la jocul urmator, sa achite taxa de 180 de lei si o taxa suplimentara de 50 de lei si accepta sa piarda jocul respectiv cu 3-0.

12) In cazul jocurilor decise la masa verde, se acorda automat scorul de 3-0 doar in cazul in care diferenta inregistrata pe teren nu este de minim trei goluri.

13) Capitanul echipei si antrenorul sunt singurele persoane care au dreptul de a discuta cu brigada de arbitri.

14) Managerul si delegatul echipei sunt singurele persoane autorizate sa discute cu observatorul de joc si membrii staff-ului de organizare.

15) Locul unei echipe promovate, dar care nu participa, din orice motiv, in urmatoarea editie de campionat, va fi luat direct de una dintre echipele active din aceeasi serie, in ordinea clasamentului final.

16) Locul unei echipe din Liga 1 sau Liga 2 care a terminat sezonul in fata echipelor retrogradate, dar care nu participa, din orice motiv, in urmatoarea editie de campionat, va fi luat direct de una dintre echipele active din aceeasi serie, in ordinea clasamentului final. Daca in seria respectiva nu exista alta echipa activa, locul va fi ocupat de o echipa din liga imediat inferioara pe criteriu sportiv (meciuri/competitii de promovare – daca acestea au avut deja loc, se va lua in calcul acel clasament final).

17) Locul echipelor retrogradate din Liga 1, dar care se desfiinteaza, sunt excluse, nu se mai inscriu in sezonul urmator al Ligii a II-a sau raman in Liga 1 (pct. 16) va fi luat de echipele din Liga 3, pe criteriu sportiv (meciuri/competitii de promovare – daca acestea au avut deja loc, se va lua in calcul acel clasament final).

18) Castigatoarea Cupei Iubeste Sportul are asigurata prezenta la Cupa Romaniei la Minifotbal. In cazul in care Cupa Iubeste Sportul este castigata de catre o echipa care a obtinut calificarea la Campionatul Regional sau care nu participa, din orice motive, la turneul final al Cupei Romaniei, locul pentru Cupa Romaniei va fi luat direct de catre una dintre urmatoarele clasate in Cupa “Iubeste Sportul”, in ordinea clasamentului final, mergandu-se pana la locul al optulea, apoi se aplica prevederea urmatoare. In cazul suplimentarii locurilor la Cupa Romaniei de catre FMR, acestea le revin echipelor din Liga I a campionatului, in ordinea clasamentului. Eventualele suplimentari de locuri sau situatii neprevazute (retrageri, excluderi, refuz de participare etc.) le vor da drept de joc la Cupa Romaniei echipelor din Liga I a campionatului, in ordinea clasarii, apoi formatiilor din Liga 2, apoi 3 (in caz de ocupare a aceluiasi loc in serii diferite ale aceluiasi esalon, are prioritate echipa cu vechime mai mare – anul inscrierii in CMFB).

Legea 4 – Echipele participante si numarul jucatorilor

1) În competițiile desfășurate sub egida Federației de Minifotbal din România NU au drept de joc jucătorii care au viză anuală pe anul în curs la echipe care au evoluat în ligile 1,2 și 3 de fotbal și respectiv 1 și 2 de futsal, precum și în ligile similare din afara României.

2) Jucătorii care au avut viză și au jucat în anul precedent până la data de 31 decembrie la echipele din ligile menționate anterior și din cele asimilate acestora, pentru a putea juca la minifotbal vor depune o declarație pe proprie răspundere contrasemnată de delegatul echipei de minifotbal la care va fi legitimat conform căreia nu va mai evolua pentru echipa respectivă sau altă echipă de fotbal sau futsal din eșaloanele menționate anterior și vor avea drept de joc din 15 martie a.c..

3) Jucătorii care au viză și joacă în anul curent până la data de 1 iulie și care renunță să mai joace la ligile menționate anterior și din cele asimilate acestora, pentru a putea juca la minifotbal vor depune o declarație pe proprie răspundere contrasemnată de delegatul echipei de minifotbal la care va fi legitimat conform căreia nu va mai evolua pentru echipa respectivă sau altă echipă de fotbal sau futsal din eșaloanele menționate anterior și vor avea drept de joc din 15 septembrie a.c..

4)  Pentru jucatorii care provin de la echipe retrase, desfiintate de la ligile sus-mentionate sau cei care au obtinut legitimarea la echipe de amatori (Liga 4, liga 5 , etc) pot primi drept de joc la minifotbal odata cu startul sezonului de toamna, respectiv primavara., respectand conditiile cerute la legitimarea unui jucator. 

5) Dreptul de joc al jucatorilor legitimati la Fotbal – Liga 3 si futsal – Liga 1
Comitetul Executiv al FMR a abrogat decizia 106/21.08.2017 si a hotarat urmatoarele:
5.1. Din lotul unei echipe de minifotbal pot face parte maxim trei jucatori care sunt legitimati si evolueaza in sezonul actual la fotbal – Liga 3 si futsal – Liga 1 (cu viza anuala).
5.2. Dintre acestia, maxim doi pot proveni de la echipe de futsal – Liga 1.
5.3. Conform dreptului de joc stabilitt de EMF, un jucator care a evouat in ultimele 365 de zile cu CONTRACT la un club din Liga 1 – futsal (indiferent de valoarea lui – n.r. a salariului jucatorului), NU are drept de joc in competitiile internationale de minifotbal. In consecinta, un jucator de minifotbal care a evoluat in Liga 1 – futsal, avand un contract inregistrat in acest sens la FRF, NU va putea evolua pentru echipa nationala a Romaniei de minifotbal si in competitiile internationale organizate de EMF si WMF.

6) Jucatorii care implinesc sau vor implini varsta de 18 ani in anul in curs, pentru a avea drept de joc la competitiile de minifotbal vor avea asupra lor acordul in scris al unuia dintre parinti, conform Cererii de legitimare depuse la Comisia de Organizare locala. Acordul respectiv va fi contrasemnat de reprezentantul echipei, care isi asuma, astfel, intreaga responsabilitate pentru veridicitatea datelor si a semnaturii.

7) Jucatorii juniori de fotbal/futsal au drept de joc la minifotbal pana in momentul in care debuteaza intr-un joc oficial la echipele de seniori (Liga 1, 2 si 3 fotbal) sau in Campionatul National de futsal Liga I sau echipa nationala de futsal.

8) În cazul unui jucător care se legitimează la o echipă din ligile 1, 2 și 3 de fotbal și respectiv Liga 1 de futsal precum și în ligile similare din afara României, își pierde dreptul de a mai juca la minifotbal și are obligația de a anunța organizatorii de acest fapt, imediat (cu exceptia prevederilor de la punctul 5 din prezentul capitol). In aceasta situatie, organizatorii au obligația de a ridica dreptul de joc.

9) Jucătorii care nu respectă declarația dată pe propria raspundere vor fi suspendați din toate competițiile de minifotbal pe o durată de 1 an de zile.

10) Jucatorii care activeaza la echipele satelit ale unor cluburi de fotbal din Liga 1, Liga 2 si Liga 3 (aici, in limita celor 3 locuri prevazute in regulamentele privind dreptul de joc) NU au drept de joc la echipele de minifotbal. Fac exceptie de la aceasta regula acei jucatori care au aplicata pe carnetul de legitimare viza anuala de la AJF. Un jucator de la o echipa satelit care initial are viza anuala de la AJF isi pierde dreptul de joc din momentul in care pe legitimatia sa este aplicata viza FRF.

11) Varsta minima de participare este de 18 ani impliniti in ziua jocului (cu exceptia cazului prevazut la pct. 6).

12) Organizatorii isi rezerva dreptul de a refuza inscrierea echipelor sau legitimarea jucatorilor care provin din echipe cu probleme de comportament, cu restante financiare etc

13) Fiecare echipa va fi formata din sase jucatori, dintre care unul va fi portar.

14) Numarul minim de jucatori necesar pentru inceperea cat si pentru continuarea jocului este de 3 jucatori de camp si 1 portar.

15) Delegatul fiecarei echipe este obligat sa semneze raportul de arbitraj la finalul meciului, dupa ce arbitrul inscrie toate datele. Refuzul acestuia sau neindeplinirea obligatiei se sanctioneaza cu pierderea dreptului de a contesta sau solicita modificari ale datelor.

16) Echipa care nu se prezinta pe teren, inainte sau dupa ce a completat raportul de arbitraj, intr-un interval de 15 minute de la ora programarii pierde partida din etapa respectiva cu 3-0.

17) Numarul maxim de jucatori inscrisi in raportul de joc este de doisprezece.

18) Procedura de inlocuire:

Pentru fiecare partida pot fi inscrisi jucatori de rezerva. Pe durata partidei numarul inlocuirilor este nelimitat. Jucatorul inlocuit poate participa din nou la joc. Schimbarea poate fi efectuata numai prin jumatatea proprie de teren, iar cei doi jucatori trebuie sa bata palma inainte ca jucatorul de rezerva sa patrunda pe teren.

Pe durata timpului regulamentar de joc, capitanul; de echipa are dreptul de a solicita arbitrului intreruperea jocului pentru inlocuirea portarului cu un jucator de rezerva sau alt jucator aflat pe teren.

Procedura de inlocuire se efectueaza regulamentar in urmatoarele situatii:

– jucatorul inlocuit trebuie sa paraseasca terenul de joc;

– jucatorul de rezerva poate intra pe terenul de joc de abia dupa iesirea jucatorului pe care trebuia sa-l inlocuiasca;

– jucatorii de rezerva se afla sub autoritatea arbitrului, indiferent daca participa sau nu la joc;

– procedura de inlocuire este efectuata in momentul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc. Din acest moment, jucatorul inlocuit devine jucator de rezerva.

19) Sanctiuni:

  1. a) in cazul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc inainte ca jucatorul pe care-l inlocuieste nu paraseste suprafata de joc:

– jocul trebuie intrerupt;

– jucatorul de rezerva trebuie sanctionat cu cartonas galben;

– jocul trebuie continuat cu lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul in care se afla mingea in momentul intreruperii jocului.

  1. b) daca jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc in afara zonei de inlocuire sau daca jucatorul inlocuit paraseste terenul in afara acestei zone (cu exceptia cazurilor de accidentare):

– jocul trebuie intrerupt;

– jucatorul vinovat trebuie sanctionat cu cartonas galben;

– jocul trebuie continuat cu lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul in care se afla mingea in momentul intreruperii jocului.

20) O echipa isi poate schimba denumirea o singura data pe parcursul unui sezon.

21) Echipele retrase, excluse sau dizolvate din Liga a III-a pot fi oricand inlocuite cu echipe nou-infiintate, ele urmand sa acumuleze puncte doar din prima etapa a urmatorului tur. Pana in momentul in care aceste echipe primesc dreptul de a acumula punctele, echipele adverse castiga meciul cu 3-0 indiferent de rezultatul din teren, conditia fiind sa se prezinte la joc si sa il dispute fara a se retrage de pe teren sau a cauza altfel de probleme care conduc la suspendarea partidei, in caz contrar vor pierde automat meciul cu 3-0 si suporta celelalte sanctiuni ale neprezentarii, asa cum sunt ele descrise in prezentul regulament.

22) O echipa retrasa, exclusa sau dizolvata nu are drept de reinscriere pe parcursul aceluiasi sezon.

23) Jucatorii care semneaza cerere de legitimare pentru doua sau mai multe echipe inainte sa joace pentru vreuna dintre ele vor da o declaratie prin care instiinteaza Comisia de Organizare care dintre ele este valabila.

Legea 5 – Transferuri de jucatori si noi legitimari

1) Lotul unei echipe trebuie sa fie compus din minim 12 jucatori.

2) Jucatorii care provin dintr-o echipa exclusa sau dizolvata din Campionatul de Minifotbal Bucuresti pot face obiectul unei noi legitimari oricand, respectand regulamentul de noi legitimari, doar cu acordul organizatorilor.

3) O echipa are dreptul de a efectua noi legitimari in timpul sezonului.

4) Un jucator exclus de catre manager din lotul echipei se poate legitima la o alta echipa din campionat in perioada 01.01 – 30.03.

5) Un jucator se poate transfera la o alta echipa din campionat dupa ce depune la Comisia de Organizare acordul tip de transfer FMR, semnat de managerul echipei de unde pleaca.

6) Daca un jucator provine de la o echipa afiliata altui campionat din cadrul Federatiei de Minifotbal din Romania este considerata noua legitimare, dar respectivul trebuie sa depuna acordul tip de transfer si sa achite catre FMR taxa de 50 de lei, prin intermediul organizatorului local.

7) Un jucator poate evolua pentru cel mult doua echipe intr-un sezon (avand dreptul sa se legitimeze o singura data la fiecare dintre ele), indiferent de esalon, dar in nicio situatie nu poate evolua pentru doua echipe concomitent, cu exceptia cazurilor descrise la Legea 20 (Echipele satelit).

8) Regulamentul de noi legitimari si de transferuri se subordoneaza regulamentului aprobat de FMR in cazul echipelor care participa la fazele nationale.

Legea 6 – Comisia de Organizare

1) Comisia de Organizare este forul suprem care evalueaza sistemul competitional si se supune regulamentului competitional.

2) Comisia de Organizare este formata din membrii desemnati de catre membrii locali afiliati ai Federatiei de Minifotbal din Romania, in speta membrii Asociatiei Clubul Sportiv Remiza, in cazul Campionatului de Minifotbal Bucuresti.

3) Comisia de Organizare are obligativitatea de a analiza in timp util eventualele contestatii si raportul facut de Comisia de Disciplina in cazuri de abateri.

4) Comisia de Organizare are drepturi depline de a modifica regulamentul si de a supune la vot orice modificare aparuta.

5) Comisia de Organizare desemneaza componenta nominala a Comisiei de Disciplina.

6) Comisia de Organizare poate dizolva oricand Comisia de Disciplina in cazul in care aceasta nu se conformeaza regulamentului competitional, atributiile acesteia fiind preluate de catre Comisia de Organizare.

Legea 7 – Contestatii

Echipele pot introduce contestatii impotriva omologarii jocurilor cu rezultatul de pe teren, astfel:

  1. a) oricand pe parcursul turului/returului, daca se contesta dreptul de joc al unuia sau mai multor jucatori inscrisi in raportul de arbitraj, mentionand motivele, indiferent de data la care jucatorul contestat a evoluat, cat timp contestatia se efectueaza in timpul turului – pentru un joc din tur sau returului – pentru un joc din retur. Se vor lua in calcul dovezile clare prezentate de echipa care depune contestatia. Se aplica numai in cazul in care se contesta dreptul de joc, nu si starea de suspendare.
  2. b) in timpul jocului, la pauza sau la cel mult 5 minute dupa terminarea jocului, daca se contesta substituirea unui jucator (jucatorii ambelor echipe au obligatia sa nu paraseasca baza sportiva pana la expirarea timpului limita pentru contestatii) sau folosirea unui jucator aflat in stare de suspendare.
  3. c) contestatiile vor fi luate in analiza de catre Comisia de Organizare doar in cazurile in care au acoperire conform regulamentului competitional.
  4. d) taxa pentru fiecare jucator contestat este de 100 de lei, suma care poate fi platita in maxim 24 de ore. In caz contrar, contestatia va fi respinsa fara a fi analizata. Nu se percepe taxa de contestatie in cazul in care Comisiei de Organizare ii este prezentat un document emis de Federatia Romana de Fotbal din care reiese ca jucatorul contestat nu are drept de joc, conform prezentului regulament.
  5. e) Jucatorii contestati regulamentar, care se dovedeste ca nu au avut drept de joc intr-un meci din cauza legitimarii la un club profesionist (sau, in cazul celor din Liga 3 fotbal si Liga 1 futsal, nu au fost inregistrati conform regulamentului sau au jucat inainte de a primi drept de joc), vor fi suspendati pentru un an, iar echipa de minifotbal care i-a utilizat va pierde cu 0-3 la masa verde toate meciurile din tur/retur in care respectivul a fost inscris in raportul de arbitraj, incepand cu acea data, si nu retroactiv.
  6. f) in cazul in care se contesta dreptul de joc inaintea meciului, jucatorul contestat poate fi eliminat din raportul de arbitraj, conditia fiind ca el sa nu participe la jocul respectiv, dar contestatia va fi luata in analiza de catre Comisia de Organizare. Rezultatul din teren al jocului respectiv nu poate fi modificat daca jucatorul respectiv a fost eliminat din raportul de arbitraj si nu a evoluat, dar echipa sa va pierde meciurile jucate pana in acel moment in care jucatorul respectiv a fost inscris in raportul de arbitraj, asa cum este descris acest lucru la punctul anterior, in cazul in care contestatia este solutionata si aprobata.
  7. g) poate fi contestat oricare dintre jucatorii inscrisi in raportul de arbitraj, indiferent daca respectivul este prezent in momentul respectiv la terenul de joc, daca se respecta procedura de contestatie.
  8. h) Organizatorul si/sau observatorul de joc se pot autosesiza in cazul jucatorilor neinscrisi in raportul de arbitraj sau in lot, iar echipa care a folosit jucatori fara drept de joc va pierde meciul cu 3 – 0, ia jocul poate fi oprit in momentul in care jucatorul fara drept de joc a fost depistat. Acestea vor fi obligatoriu mentionate in raportul de arbitraj, printr-un raport intocmit de catre observator.

Contestatiile se depun in scris si se mentioneaza obiectul contestatiei.

Rezultatul contestatiei va fi comunicat ambelor parti in scris. Hotararea este definitiva si inatacabila pe nicio cale.

Legea 8 – Incorectitudini si comportament nesportiv

1) Trebuie atentionat/sanctionat cu cartonas galben la prima abatere si la a doua abatere eliminat de pe teren jucatorul care:

– se comporta nesportiv;

– manifesta lipsa de respect pentru joc;

– pune piedica unui adversar, tranteste sau incearca sa tranteasca un adversar cu ajutorul piciorului;

– tine sau incearca sa tina un adversar in incercarea de a-si exercita dreptul la joc;

– joaca intentionat mingea cu mana (cu exceptia portarului aflat in propria suprafata de pedeapsa);

– isi deposedeaza sau ataca adversarul prin alunecare;

– incalca in mod repetat regulile de joc;

– intarzie reluarea jocului;

– in caz de lovitura libera, lovitura de colt sau lovitura de pedeapsa nu respecta distanta regulamentara;

– patrunde pe terenul de joc fara acordul arbitrului dupa ce acesta a iesit in afara terenului de joc pentru a primi ingrijiri medicale;

– patrunde pe terenul de joc prin alt loc decat cel indicat de regulament in cazul unei schimbari;

– paraseste suprafata de joc prin alt loc decat cel indicat (cu exceptia accidentarii).

– nu asteapta fluierul arbitrului dupa ce a solicitat masurarea distantei la care se afla zidul, in cazul loviturilor libere;

– foloseste o strategie deliberata de pasare a mingii (inclusiv din lovitura libera) catre portar cu capul, pieptul, genunchiul etc. cu scopul de a eluda interzicerea prinderii mingii in mana de catre portar atunci cand aceasta e pasata cu piciorul de catre un coechipier – indiferent daca portarul atinge sau nu mingea cu mainile (jocul se va relua cu o lovitura libera indirecta in favoarea formatiei adverse din locul in care s-a comis abaterea).

2) Pe durata partidei, jucatorul trebuie eliminat (cartonas rosu) si suporta sanctiunile de mai jos:

– interventie fizica dura asupra adversarului in timpul jocului, in lupta pentru minge; sanctiune: suspendare minim 2 jocuri – maxim excludere din competitie;

–agresiune fizica asupra unui adversar sau incercare de a il agresa; sanctiune: suspendare minim 3 jocuri pana la maxim 15 jocuri;

– scuipa adversarul, un coechipier sau o alta persoana – sau in directia acesteia (exceptandu-i pe organizatori, oficiali si arbitri); sanctiune: suspendare minim 3 jocuri – maxim 6 jocuri;

– isi exprima dezacordul asupra unor decizii de arbitraj folosind un limbaj vulgar prin cuvinte sau gesturi; sanctiune: suspendare minim 2 jocuri – maxim 6 jocuri;

– priveaza echipa adversa de marcarea unui gol evident folosindu-se de mijloace care atrag dupa sine lovitura libera sau lovitura de pedeapsa; sanctiune: suspendare minim 1 joc – maxim 2 jocuri;

– foloseste un limbaj grosolan, expresii jignitoare asupra unui adversar, coechipier sau a altei persoane (exceptandu-i pe organizatori, oficiali si arbitri); sanctiune: suspendare minim 1 joc – maxim 5 jocuri;

– loveste cu pumnul, capul, piciorul un adversar, coechipier, oficial, arbitru; sanctiune: suspendare minim 15 jocuri – maxim excludere din competitie;

– foloseste cuvinte jignitoare, injurioase, grosolane in mod repetat, ameninta, insulta, scuipa, bruscheaza un arbitru, oficial, organizator; sanctiune suspendare minim 10 etape, pana la excludere.

Mentiuni:

Jucatorul care intr-o partida primeste un cartonas rosu (inclusiv rezultat din primirea a doua cartonase galbene) va fi automat suspendat cel putin pentru partida urmatoare.

Comisia de Organizare are dreptul de a sanctiona cu avertisment, suspendare sau excludere persoanele (jucatori, oficiali, manageri) care in mod repetat creeaza o atmosfera tensionata inaintea, in timpul sau dupa terminarea jocului.

Un jucator poate fi sanctionat daca savarseste faptele de mai sus pe terenul de joc sau in incinta bazei sportive (vestiare, drumul spre vestiare, tribune, pana la intrarea in baza sportiva).

Se sanctioneaza atat fapta, cat si intentia de a o comite. In cazul evenimentelor petrecute inaintea sau dupa terminarea jocului, nesanctionate de arbitru, observatorul de joc poate intocmi un raport suplimentar.

Participarea unui jucator la jocuri oficiale la o alta echipa decat la cea care este legitimat se sanctioneaza cu suspendarea pentru minim 4 etape si cu acordarea victoriei la masa verde in favoarea echipei adverse.

Folosirea in jocuri oficiale a unui jucator aflat in stare de ebrietate se santioneaza cu :

– avertisment – daca a fost descoperit inainte de joc si nu va mai putea participa la joc, suspendat 1 etapa;

– scos din terenul de joc – cu dreptul de inlocuire daca a fost descoperit in timpul jocului, suspendat 1 etapa.

Sanctiunile de minim 10 etape de suspendare se completeaza cu penalitate financiara de 100 de lei.

Jucatorul eliminat pentru cumul de cartonase galbene este penalizat automat cu 20 de lei.

Jucatorul eliminat pentru cartonas rosu direct este penalizat automat cu 30 de lei – suma independenta de penalitatea acordata jucatorilor care primesc minim 10 etape de suspendare.

Mentiuni:

– Jucatorul care a primit direct cartonas rosu va parasi terenul de joc iar echipa sa se va putea completa dupa 5 minute. Jucatorul care a fost eliminat dupa cumul de cartonase galbene va parasi terenul de joc iar echipa sa se va putea completa dupa 5 minute. In ambele cazuri, jucatorul eliminat nu mai poate participa la jocul respectiv si nu mai are dreptul de a sta in spatiul tehnic.

– Desconsiderarea competitiei sau a adversarului in mod voit se poate solda cu depunctarea echipei.

– Comportamentul nesportiv al jucatorilor sau reprezentantilor unei echipe, inclusiv manager, antrenor si patron, se sanctioneaza cu avertisment, suspendare, depunctare sau excludere din campionat, indiferent daca faptele se petrec la terenul de joc sau in afara acestuia.

– Folosirea violentei fizice de catre un jucator asupra membrilor staffului de organizare poate conduce la excluderea definitiva a intregii echipe din campionat.

– Pe perioada suspendarii, jucatorii si oficialii unei echipe nu au dreptul de a intra in spatiul tehnic sau spatiul de joc in nicio calitate, riscand pierderea meciului respectiv cu 3-0.

– Jucatorii si oficialii echipei pot primi sanctiuni disciplinare pentru comportament nesportiv, agresiuni, violenta, injurii etc. in baza raportului intocmit de arbitru (arbitri) sau a observatorului de joc, indiferent daca au fost sanctionati cu cartonas rosu/excludere din spatiul tehnic sau nu.

– Managerul, delegatii sau jucatorii unei echipe care a fost sanctionata cu minim un cartonas rosu direct au dreptul de a contesta faptele inscrise in raportul arbitrilor in scris, imediat dupa incheierea partidei. In caz contrar, Comisia de Disciplina va hotari sanctiunile in baza raportului arbitrilor, fara a mai lua la cunostinta alte informatii.

– Arbitrul are dreptul de a sanctiona oficialul unei echipe cu cartonas galben sau excludere din spatiul tehnic;

– Un jucator suspendat pentru un meci in care echipa adversa sau propria echipa nu se prezinta isi ispaseste, cu aceasta ocazie, o etapa de suspendare.

– Jucatorii isi ispasesc etapele de suspendare numai in cadrul meciurilor programate in campionat si in cupa (in ordine cronologica), nu si in etapele in care echipa din care fac parte nu are un meci programat.

– In cazul meciurilor amanate, jucatorii suspendati pentru acel joc isi vor ispasi suspendarea in urmatorul meci oficial, din cadrul campionatului sau al cupei. In cazul meciurilor intrerupte, jucatorii suspendati pentru acel joc isi vor ispasi suspendarea in momentul reluarii partidei, ei putand sa participe la celelalte meciuri daca nu au alte etape de suspendare de ispasit.

– Sanctiunile prezentului regulament se aplica atat in cazul evenimentelor aparute in timpul jocului, cat si in cazul celor aparute inaintea sau dupa finalul jocului.

3) Este sanctionat cu lovitura libera indirecta jucatorul care comite una dintre urmatoarele greseli:

  1. a) ca portar:

– nu repune mingea in joc in mai putin de 5 (cinci) secunde de la readucerea mingii in suprafata de joc;

– atinge in propria suprafata de pedeapsa cu mana mingea care i-a fost trimisa intentionat cu piciorul de catre un coechipier;

– atinge in propria suprafata de pedeapsa cu mana mingea care i-a fost trimisa din lovitura de la margine de catre un coechipier.

  1. b) ca jucator de camp:

– isi deposedeaza sau ataca adversarul prin alunecare, dar nu il atinge;

– joaca periculos;

– obliga portarul cu mingea in mana sa joace mingea;

4) Este sanctionat cu lovitura libera directa jucatorul care comite una dintre urmatoarele greseli:

– joaca intentionat mingea cu mana (cu exceptia portarului aflat in propria suprafata de pedeapsa);

– isi deposedeaza sau ataca adversarul prin alunecare si il atinge;

– pune piedica unui adversar, tranteste sau incearca sa tranteasca un adversar cu ajutorul piciorului;

– tine sau incearca sa tina un adversar in incercarea de a-si exercita dreptul la joc;

5) Retragerea echipei de pe teren se sanctioneaza cu 1 punct depunctare si amenda 50 de lei.

6) Suspendarea unui jucator ramane valabila si pentru sezonul urmator.

Legea 9 – Lovitura libera

1) Exista doua tipuri de lovitura libera:

– lovitura libera indirecta;

– lovitura libera directa.

Pentru executarea unei lovituri libere mingea trebuie sa fie oprita in momentul executarii loviturii, iar executantul nu trebuie sa atinga mingea a doua oara inainte ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.

Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde de la reprimirea mingii in suprafata de joc sau, dupa caz, de la fluierul arbitrului.

Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta este singurul care ii poate solicita arbitrului masurarea distantei de 5 metri la care trebuie sa se aseze zidul, fiind obligat, in acest caz, sa execute doar dupa fluierul arbitrului.

2) Lovitura libera indirecta:

– Nu se poate inscrie gol decat daca mingea, inainte de a intra in poarta, a fost atinsa sau jucata de un alt jucator decat cel care a executat lovitura.

3) Lovitura libera directa:

– Daca mingea este trimisa direct in poarta, golul este valabil.

4) Locul executarii loviturii libere:

– Mingea trebuie sa se afle la sol, nemiscata, in locul comiterii abaterii. Jucatorii echipei adverse trebuie sa pastreze fata de minge o distanta de cel putin 5 metri. Mingea intra in joc doar daca a fost atinsa si ca urmare a acesteia s-a miscat.

5) Sanctiuni:

  1. a) daca jucatorul echipei adverse se afla in interiorul distantei prevazute lovitura libera trebuie repetata.
  2. b) daca jucatorul care executa lovitura atinge inca o data mingea, fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator: jocul trebuie reluat cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde jucatorul a atins mingea a doua oara, tinandu-se cont de dispozitiile generale obligatorii.
  3. c) daca jucatorul nu a executat lovitura libera in 5 secunde, atunci acesta este sanctionat cu cartonas galben.

Legea 10 – Lovitura de pedeapsa

1) Se acorda lovitura de pedeapsa in favoarea echipei adverse in cazul in care unul dintre jucatorii unei echipe comite in propria suprafata de pedeapsa o abatere care atrage dupa sine o lovitura libera directa.

2) Din lovitura de pedeapsa se poate marca gol direct; lovitura de pedeapsa se executa direct pe poarta, fara zid

– Lovitura de pedeapsa trebuie executata chiar daca in momentul acordarii ei timpul de joc a luat sfarsit.

– mingea trebuie asezata pe punctul de pedeapsa;

– executantul loviturii trebuie sa fie bine identificat;

– portarul trebuie sa stea pe propria linie de poarta si nu se poate misca in directia inainte pana in momentul executarii loviturii. Pe linia de poarta se poate misca atat la stanga cat si la dreapta;

– toti ceilalti jucatori trebuie sa se afle in interiorul terenului de joc, in afara suprafetei de pedeapsa, in spatele punctului de pedeapsa, la cel putin 5 metri de minge si nu trebuie sa impiedice jucatorul care executa lovitura;

– executantul loviturii trebuie sa trimita mingea inainte;

– sa nu joace mingea din nou pana cand aceasta nu a fost atinsa sau jucata de catre un alt jucator;

– mingea intra in joc doar dupa ce a fost atinsa si ca urmare a acesteia s-a miscat.

– daca executantul nu executa direct pe poarta, ci ii paseaza unui coechipier, echipa adversa va relua jocul printr-o lovitura libera indirecta din locul comiterii abaterii.

3) Sanctiuni:

  1. a) daca echipa in aparare incalca regulile:

– daca nu s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa se va repeta;

  1. b) daca un jucator al echipei in atac, altul decat cel care a executat-o incalca regulile:

– daca s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa se va repeta;

– daca nu s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa nu se va repeta.

  1. c) daca jucatorul care executa lovitura de pedeapsa incalca regulile:

– se va acorda echipei adverse o lovitura libera indirecta de pe locul unde s-a comis abaterea, indiferent daca s-a inscris sau nu gol, tinandu-se cont de prevederile generale obligatorii.

Legea 11 – Lovitura de la poarta

Lovitura de la poarta este un mod de reluare a jocului.

1) Din lovitura de la poarta nu se poate inscrie gol direct.

– Portarul are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde.

2) Jocul este reluat prin lovitura de la poarta in cazul in care mingea, atat in aer cat si pe pamant cu toata circumferinta sa depaseste linia de poarta si a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in atac.

– portarul, stand in interiorul suprafetei de pedeapsa poate repune mingea in suprafata terenului de joc in orice directie;

– jucatorii echipei adverse trebuie sa stea in afara suprafetei de pedeapsa;

– portarul nu poate atinge din nou mingea inainte ca aceasta sa fi fost jucata de un alt jucator;

– mingea ajunge in joc daca executantul o trimite in afara suprafetei de pedeapsa.

3) Sanctiuni:

– daca imediat dupa executare mingea nu paraseste suprafata de pedeapsa, aceasta trebuie repetata;

 

Legea 12 – Lovitura de colt

Lovitura de la colt este un mod de reluare a jocului.

1) Din lovitura de colt se poate marca gol direct.

– Jucatorul are obligatia de a executa lovitura de colt in 5 secunde, de la reprimirea balonului in suprafata de joc.

2) Se acorda lovitura de colt in cazul in care mingea, dupa ce a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in aparare, a depasit in intregime linia de poarta (in afara partii acestei linii cuprinsa intre stalpii portii).

3) Lovitura de colt se va executa dupa urmatoarele reguli:

– jucatorii echipei adverse nu vor putea sa se apropie la mai putin de 5 m. de minge;

– lovitura de colt se executa de un jucator al echipei in atac;

– mingea este in joc dupa ce a fost lovita si ca urmare a loviturii s-a miscat;

– jucatorul executant nu poate juca mingea a doua oara inainte ca aceasta sa fi fost jucata de un alt jucator.

4) Sanctiuni:

– daca jucatorul care executa lovitura joaca mingea a doua oara inainte ca ea sa fi fost atinsa sau jucata de un alt jucator, arbitrul va acorda o lovitura libera indirecta echipei adverse, executata de pe locul unde s-a comis greseala, cu exceptia prevederilor exceptionale;

-daca jucatorul nu executa in termenul de 5 secunde, posesia va reveni echipei adverse, portarul sau un coechipier urmand sa repuna mingea in joc din lovitura de la poarta.

– daca se comite oricare alta abatere, lovitura de colt va fi repetata.

Legea 13 – Lovitura de aut

Cand o echipa trimite balonul in afara suprafetei de joc – dar nu in spatele celor doua porti – sau mingea atinge plasa de deasupra terenului sau alte elemente fixe de decor, formatia adversa va intra in posesie.

  1. a) Autul se executa cu mana, jucatorul fiind obligat sa stea cu ambele picioare pe linia de aut sau in spatele ei, din locul in care balonul a parasit terenul sau a atins plasa de siguranta, in 5 secunde de la intrarea jucatorului executant in posesia mingei si ajungerea acestuia in locul din care trebuie sa execute, cu conditia obligatorie ca mingea sa fie oprita. Pentru ca aruncarea sa fie valida, jucatorul trebuie sa tina mingea in ambele maini, deasupra capului, si sa o arunce inainte, in timp ce talpile ating solul. Din lovitura de aut nu se poate inscrie gol direct.
  2. b) In cazul in care criteriile de la punctul precedent nu sunt respectate cumulat, cealalta echipa va primi posesia balonului, pe care il va repune in joc prin aceeasi procedura.

Legea 14 – Lovitura de penalitate

Echipele care sunt sanctionate cu sase greseli pe parcursul aceleiasi reprize vor fi sanctionate cu lovitura de penalitate, care, dupa acest moment, se va acorda la fiecare greseala comisa in aceeasi repriza.

  1. a) Greselile contabilizate sunt actiunile soldate cu lovitura libera directa sau indirecta (loviturile de pedeapsa nu se contabilizeaza);
  2. b) Lovitura de penalitate se executa de la 9 metri, din punctul imaginar situat la 2 metri in spatele punctului de penalty;
  3. c) Lovitura de penalitate se executa direct pe poarta, fara zid.
  4. d) daca executantul nu executa direct pe poarta, ci ii paseaza unui coechipier, echipa adversa va relua jocul printr-o lovitura libera indirecta din locul comiterii abaterii.
  5. e) Daca a sasea greseala a unei echipe este ca urmare a unei actiuni care impune acordarea loviturii de penalty, se va executa lovitura de penalty, si nu de penalitate.

Legea 15 – Criterii de departajare la egalitate de puncte

Daca dupa disputarea tuturor jocurilor din campionat sau grupa, doua sau mai multe echipe vor acumula acelasi numar de puncte, departajarea se va face dupa urmatoarele criterii, in ordine, ele fiind eliminatorii:

– numarul de puncte obtinute in meciurile directe;

– golaverajul din meciurile directe;

– numarul golurilor inscrise in meciurile directe;

– numarul meciurilor castigate in grupa;

– golaverajul general din grupa;

– numarul de goluri marcate in toate meciurile;

– numarul mai mic de cartonase rosii primite in toate meciurile;

– numarul mai mic de cartonase galbene primite in toate meciurile;

– tragerea la sorti;

– in cazurile cand minim trei echipe acumuleaza acelasi numar de puncte, ele vor trece prin filtrul criteriilor de mai sus pana cand minim una dintre ele va avea castig de cauza.

Mențiune:

Jocurile se dispută pe teren neutru, noțiunile de gazde și oaspeți având importanță exclusiv în cazul alegerii echipamentului de joc – gazdele au prioritate.

Legea 16 – Echipamentul jucatorilor

1) Siguranta:

– Echipamentul sau tinuta jucatorilor nu trebuie in nici un caz sa prezinte vreun pericol pentru ei insasi sau pentru ceilalti jucatori. Aceasta masura se aplica si bijuteriilor de orice fel.

2) Echipament de baza:

– tricouri sau bluze identice pentru jucatorii de camp (pe spate se aplica vizibil o numerotare de la 1 la 99);

– – sort si/sau pantalon sport;

– jambiere/sosete;

– incaltaminte sport fara crampoane.

Portarul:

– tricoul trebuie sa fie diferit de cel al coechipierilor si al adversarilor, respectiv de cele ale arbitrilor, si numerotat pe spate.

3) Sanctiuni:

– in cazul incalcarii acestei reguli, jucatorul trebuie chemat sa paraseasca terenul de joc.

– Poate reveni doar daca jocul este oprit si arbitrul verifica daca echipamentul jucatorului corespunde conform regulamentului de joc.

4) Echipele ai caror jucatori de camp nu au tricouriloe identice si numerotate diferit sunt sanctionate cu o penalitate sportiva de 10 lei/meci.

Mentiune: Echipa gazda este echipa desemnata prima in urma tragerii la sorti pentru desfasurarea meciurilor. Echipa gazda isi poate pastra echipamentul, daca acesta este de o nuanta asemanatoare cu cel al echipei adverse, formatia oaspete fiind nevoita sa schimbe echipamentul sau sa poarte veste de departajare (fara a achita amenda).

Legea 17 – Arbitrul

1) Pentru conducerea fiecarei partide va fi delegat un arbitru care va veghea la aplicarea regulilor de joc si a carui autoritate si exercitiu al drepturilor vor incepe de indata ce el a intrat pe terenul de joc si vor dura pana in momentul in care va parasi terenul.

2) Drepturi si obligatii:

– vegheaza la aplicarea regulilor de joc;

– are dreptul de a opri jocul pentru orice incalcare a regulamentului, de a suspenda sau de a intrerupe definitiv partida in cazul unor evenimente neprevazute sau neasteptate;

– ia atitudine impotriva jucatorului care are o comportare nesportiva, il va avertiza, iar, in cazul abaterilor grave va dispune eliminarea acestuia;

– trimite in afara terenului de joc acele persoane care au patruns pe teren fara incuviintarea sa;

– opreste partida, daca considera ca un jucator a fost grav accidentat si dispune transportarea lui in afara terenului de joc;

– lasa jocul sa continue in cazul in care considera ca jucatorul a suferit doar o accidentare usoara;

– hotaraste daca mingea adusa pentru joc corespunde cerintelor prezentului regulament.

3) Deciziile arbitrului referitoare la partida sunt fara apel definitive.

– Arbitrul isi poate schimba o decizie care, dupa parerea sa ca urmare a unei consultari cu arbitrul de margine, isi da seama ca este eronata, cu conditia ca jocul sa nu se fi reluat sau sa se fi terminat.

4) Arbitrul este responsabil si cu cronometrarea timpului de joc:

– vegheaza ca timpul de joc prevazut sa fie respectat;

– verifica durata eliminarilor;

– indica prin semnalizare sonora, sfarsitul reprizelor si a partidei.

5) Arbitrul:

– consemneaza numarul de pe tricoul marcatorilor;

– noteaza si verifica pe raportul de arbitraj numele, numarul de pe tricou al jucatorului atentionat cu cartonas galben sau rosu;

– la sfarsitul partidei arbitrul consemneaza pe raportul de arbitraj motivul eliminarilor pentru cartonasele rosii;

– poate acorda informatii despre partida echipelor;

– verifica daca inlocuirea a fost facuta regulamentar;

– in cazul in care arbitrul delegat nu se prezinta la data si ora programarii jocului din campionat, reprezentantii celor doua echipe vor desemna de comun acord o persoana pentru a conduce jocul.

Legea 18 – Durata jocului

1) Timp de joc:

  1. a) partidele se disputa in doua reprize a cate 20 minute.
  2. b) timpul de joc este cronometrat de arbitrul insarcinat cu arbitrarea partidei.

2) Pauza:

Durata pauzei poate fi de maxim 5 minute.

3) Fiecare repriza trebuie prelungita pentru a se recupera timpul pierdut din cauza:

– examinarii jucatorilor accidentati aflati pe terenul de joc;

– actiuni pentru pierderea deliberata de timp;

– orice alta cauza.

Durata pentru adaugarea timpului pierdut cu intreruperile de joc este la latitudinea arbitrului.

Durata fiecarei reprize va fi prelungita automat pentru a se permite executarea sau repetarea unei lovituri de pedeapsa, penalitate sau lovituri libere directe.

Legea 19 – Inceputul si continuarea jocului

1) Masuri preliminare:

– inaintea inceperii jocului, organizatorii impreuna cu capitanii celor 2 echipe si cu arbitrii verifica prin sondaj cate minim 2 jucatori de la fiecare echipa. Organizatorii pot verifica identitatea tuturor jucatorilor.

– inaintea inceperii partidei, alegerea terenurilor si a loviturii de incepere va fi trasa la sorti cu ajutorul unei monede. Echipa favorizata de sorti va avea dreptul sa aleaga terenul. Echipei adverse ii va apartine lovitura de incepere.

– Repriza secunda este inceputa de echipa care in prima repriza a ales terenul.

2) Lovitura de incepere:

– Lovitura de incepere este un mod de a pune mingea in joc:

– la inceputul jocului;

– dupa gol;

– in momentul inceperii reprizei secunde;

Din lovitura de incepere poate fi marcat gol direct.

Aplicare:

– fiecare jucator trebuie sa se afle in propria jumatate de teren;

– jucatorii echipei adverse trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 5 m. fata de minge;

– mingea se afla la centrul terenului de joc;

– arbitrul face semn pentru executarea loviturii;

– mingea reintra in joc daca a fost lovita si s-a miscat;

– mingea poate fi pasata si in directia inapoi;

– jucatorul care executa lovitura de incepere nu va putea atinge inca o data mingea pana cand aceasta nu va fi atinsa de un alt jucator sau pana cand mingea va ajunge in afara terenului de joc.

Dupa gol, echipa care a primit golul va repune mingea in joc intr-un mod identic.

Sanctiuni:

– Daca jucatorul care executa lovitura de incepere atinge mingea inca o data, inainte ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator sau daca mingea nu a parasit terenul de joc, jocul va fi reluat printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde jucatorul a atins pentru a doua oara mingea.

– in orice alte cazuri de incalcare a regulamentului lovitura de incepere va fi repetata.

Legea 20 – Echipele satelit

Echipele au dreptul de a inscrie in competitite echipe satelit, pentru care se aplica prevederile prezentului regulament, cu urmatoarele mentiuni:

– echipa satelit poate fi inscrisa doar intr-un esalon inferior;

– daca diferenta dintre cele doua echipe este de un singur esalon (Liga 1 – Liga 2 sau Liga 2 – Liga 3) echipa satelit poate folosi la fiecare meci (de campionat sau de cupa) maxim patru jucatori din lotul echipei principale si maxim doi jucatori care au implinit deja varsta de 40 de ani;

– daca diferenta dintre cele doua echipe este de doua esaloane (Liga 1 – Liga 3) echipa satelit poate folosi la fiecare meci (de campionat sau de cupa) maxim trei jucatori din lotul echipei principale si maxim doi jucatori care au implinit deja varsta de 40 de ani;

– echipele satelit nu au drept de promovare in acelasi esalon cu echipa principala si vor fi desfiintate daca echipa principala retrogradeaza in acelasi esalon, iar in sezonul urmator nu exista posibilitatea ca ele sa fie inscrise in esaloane diferite;

– suspendarea primita de un jucator cu drept de joc atat la echipa principala, cat si la echipa secundara, este valabila la ambele formatii (ex. jucatorul suspendat pentru un joc nu are drept de joc la urmatorul meci la niciuna dintre cele doua echipe).

– echipele satelit nu isi pot schimba statutul si sa devina echipe de sine statatoare in nicio conditie;

– denumirea echipelor satelit va fi aceeasi cu a echipei principale, la final adaugandu-se automat cifra 2;

Legea 21 – Dispozitii finale

– Nu se poate inscrie gol direct cu mana in nicio situatie, decat daca a fost jucata sau atinsa de un alt jucator in drumul ei spre poarta.

– in contextul unor situatii neprevazute in prezentul regulament, pentru solutionare se va face trimitere la regulamentele si deciziile Federatiei de Minifotbal din Romania, FRF, UEFA si FIFA.

– deciziile Comisiei de Organizare si ale Comisiei de Disciplina nu pot fi atacate prin mijloace externe.

Alte precizari

  1. Comisia de Organizare are dreptul de a exclude din competitie jucatori, echipe sau persoane oficiale in cazul in care se incalca regulile sportivitatii si ale Fair-Play-ului, decizie care nu poate fi atacata pe nicio cale.
  2. Echipele excluse din competitie nu au dreptul de a cere returnarea taxei de participare sau de inscriere.
  3. O echipa poate fi exclusa din campionat pe loc in cazul a doua neprezentari consecutive in tur sau retur sau a patru in tot campionatul.